Bæredygtigt Byggeri og Commissioning
Commissionings rolle i Bæredygtigt Byggeri
En undersøgelse af pointgivningen i DGNB, LEED og BREEAM
Byggeprojekter kræver mange ressourcer at opføre og drifte. Bygningernes lange levetid betyder, at de valg der træffes ifm. byggeriet, har langtrækkende konsekvenser. Spares der på de tekniske løsninger eller kvaliteten af materialerne, så kan det have store økonomiske og miljømæssige konsekvenser i driften. Derfor mener vi at commissioning har et positivt bidrag til bæredygtigt byggeri.
Der har igennem de sidste 10 år været en bølge af nye bæredygtige byggerier med forskellige certificeringsordninger. En metode til at dokumentere at en bygning er bæredygtig er gennem certificeringer. Vi vil i dette indlæg beskrive hvordan commissioning passer ind i de certificeringsordninger, der benyttes i Danmark, hvor processen både kan være påkrævet eller blot pointgivende for projektet.
En bygning defineres som værende bæredygtig, hvis der tages højde for både de miljømæssige, økonomiske og sociale aspekter.
Commissioning hjælper til at spare på energi & ressourcer derudover giver Cx en bedre fungerende bygning for brugerne.
Bæredygtighedscertificeringer i Danmark
Green Building Council Denmark (herefter DK-GBC) er en non-profit medlemsorganisation, der arbejder for at fremme bæredygtighed i bygninger.
Ifølge organisationen er de 3 største bygningscertificeringer i Danmark DGNB, LEED og BREEAM.
Antallet af certificerede bygninger fremgår i grafen fra 2018, der sammenlagt tæller 75 certificeringer.
Det bør bemærkes, at der ifølge DK-GBC er yderligere 57 præcertificerede byggeprojekter, og at der i 2019 pt. er 39 projekter tilmeldt en DGNB-certificering.
DGNB & Commissioning
DK-GBC varetager den danske version af den tysk-europæiske bæredygtighedsmodel DGNB (Deutche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen), der i sit udgangspunkt er rettet mod at skabe bæredygtigt byggeri inden for forskellige kategorier. Der findes 3 typer evalueringer (Sølv, Guld og Platin), der hver kræver en samlet score samt en minimumsscore i hvert hovedområde.
Vurderinger og vægtninger afhænger af bygningstype, hvor placeringen og vægtningen af commissioning gennem årene har varieret. Cx var placeret under Proces for kontorbygninger (version 2014), men findes i de senere udgaver under Teknisk Kvalitet. Her tæller Commissioning 3% ud af de 22,5% i Teknisk Kvalitet.
Commissioning beskrives som ”bygherrens proces” og at når der gennemføres en cx-proces, så sikres det, at bygningens installationer fungerer korrekt.
DK-GBC har valgt at evaluere commissioning med udgangspunkt i DS3090:2014, hvor en fuld proces efter denne standard kan give det maksimale antal point. Vi vil ikke gennemgå alle punkterne her, men overordnet skal det dokumenteres at processens aktiviteter beskrevet i standarden har været gennemført. Der skal dokumenteres udfærdigelsen af de 11 normative dokumenter som beskrives i standarden, samt en kopi af de kontraktmæssige krav, der blev stillet til de projekterende og udførende.
Commissioning-“light”
Vælges der ikke en fuld cx-proces efter standarden, er det stadig muligt at indhente point for måling og registrering, indregulering samt gennemførelse af performancetest. Her henvises der til Bygningsstyrelsens performancetest, der kan findes her
Der skal som minimum dokumenteres en indreguleringsplan, med yderligere point for de efterfølgende indreguleringsrapporter, afleverings- og kontrolprotokoller. Endeligt kan der også dokumenteres accept af kontrolrapporterne og udførte performancetest for de resterende point.
Generelt skal processen følge den danske standard DS3090, men med mulighed for en ”light-version”, der dog giver en lavere score. Her kan du kan læse mere om DK-GBC og DGNB
LEED & Commissioning
Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) er en verdensomspændende certificeringsordning udviklet af U.S. Green Building Council.
“LEED v. 4 for Building Design and Construction” er det nyeste versionssæt af LEED, hvor projekter kan opnå certificeringerne Certified, Silver, Gold og Platinum.
Det interessante ved LEED er, at Commissioning inddeles to kategorier: ”Fundamental and Verification” og “Enhanced”. Fundamental Commissioning er en forudsætning for alle større byggeprojekter og den udvidet version kan tilvælges for yderligere point i ”Energi og Atmosfære”. Dvs. at der skal udføres den grundlæggende commissioning proces, der følger ASHRAEs Guidelines.
Fundamental Commissioning & Verification
Aktiviteterne for den grundlæggende commissioning består af en procesbeskrivelse for projektet (Commissioning-plan). Derudover skal der bl.a. udarbejdes en Kravspecifikation og Projektbasis, samt granskning af disse, Tjeklister, Testprocedurer og Testverificeringer, samt Cx-log og en endelig Cx-rapport.
Derudover stilles der et par krav til lederen, der bl.a. skal have erfaring fra mindst 2 tidligere lignende projekter, og at personen skal være uvildig ift. de projekterende og udførende.
Enhanced Commissioning
Udvidet commissioning kan give nogle ekstra point i LEED scoren (2-6 point).
Det første kriterie består af verificeringer af entreprenørens materiale ifm. systemmanualer, brugerundervisning og træning af driftspersonalet, sæsonbetingede tests, on-going commissioning m.m. Her er der altså ekstra fokus på overdragelsen af de tekniske anlæg til driften.
Herefter kan der opnås yderligere point, ved at planlægge en monitoreringsproces for vand- og energiforbruget for bygningen. I cx-planen skal det indskrives hvad der skal monitoreres og hvordan. Acceptkriterier og indreguleringsplaner anføres, samt hvor ofte målingerne skal udføres. Der er tale om en on-going commissioning proces, hvor der samles data ind under driftsperioden med henblik på optimeringer.
LEED er interessant idet at der stilles krav til en grundlæggende proces for alle større byggeprojekter (undervisning, kontorer, hospitaler, detail, osv.). Hvor den påkrævede commissioning mere eller mindre stopper ved aflevering, så kan der udarbejdes materiale til driftsfasen for yderligere point under ”Enhanced Commissioning”. LEED mener derfor at commissioning er et krav for bæredygtigt byggeri.
BREEAM & Commissioning
BRE Environmental Assessment Method er en engelsk certificeringsordning, der tilpasses det enkelte lands og/eller europæiske standarder. Et projekt kan få fra 1 til 6 stjerner i rating, gående fra Unclassified, Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding. Der kan opnås point inden for 10 kategorier, der hver har forskellig vægtning på den samlede score
Commissioning findes under kategorien Management.
For BREEAM er der mulighed for at indhente 4 point i ”Commissioning and Handover”, der fordeler sig ligeligt i de fire underkategorier (Gennemgås på modsatte side)
Generelt er kravene til processen mere kortfattet end DGNB og LEED, da der refereres til gældende nationale standarder. Dette skyldes formentlig, at der ønskes et mere overordnet pointsystem, der passer til de forskellige landes standarder og best practises.
1) Commissioning and testing schedule and responsibilities
Der skal udarbejdes en plan for test af installationer og anlæg og skal inkludere ”Best practise” eller passende standarder fra landet der bygges i. En ”passende” person fra projektteamet skal med entreprenøren udarbejde testprogram, acceptkriterier og ansvarsområder for testene.
2) Commissioning building service
Punkt 1 skal være opfyldt. En cx-leder skal udpeges i designfasen (af bygherre eller entreprenør) og løbende styre commissioning processen og give input til valg af løsninger, performancetest og afleveringsprocessen.
3) Testing and inspecting building fabric
Punkt 1 skal være opfyldt. Dette kriterier kræver yderligere en kontrol af bygningens tæthed og isoleringsevne, der kan dokumenteres ved eksempelvis blower door og termiske undersøgelser. Udførelse af test og eventuelle fejl og mangler skal rapporteres og udbedres før afleveringen før dette punkt er opfyldt.
4) Handover
Dette kriterie kræver at der er udarbejdet en systemmanual eller brugerguide til driften/brugeren af bygningen, og at den har været fremvist før afleveringen med mulighed for kommentarer. Endeligt kræver ”Handover” også, at der udarbejdes en undervisningsmanual og at træningen gennemføres med driften. Der skal også fremlægges en systemmanual med data fra commissioning processen, herunder cx-loggen.
Opsamling
Det giver god mening at commissioning og bæredygtigt byggeri hænger sammen. Det er dog stadig muligt at opnå en høj “bæredygtig score” for et byggeri indenfor ordningerne, uden at den tekniske kvalitet nødvendigvis er specielt god. Dette kunne være en forklaring på, hvorfor netop LEED stiller krav om en teknisk gennemgang i form af commissioning.
Commissioning er dog mere end blot en teknisk kvalitetskontrol, og tilvælger bygherren det, så vil en gennemført cx-proces have indflydelse på flere af eksempelvis DGNBs kriteriegrupper. Commissioning kan sikre social kvalitet i form af bedre indeklima og komfort, et lavere energiforbrug giver økonomisk og miljømæssig værdi, og endeligt sikrer det også en proceskvalitet på tværs af alle fagområder.
M.Sc. Jakob Malmskov
Medstifter af CXweb
jm@cxweb.dk