Commissioning på Viking Link
Commissioning processen for elforbindelsen mellem Danmark og Storbritannien
Om Projektet
Viking Link er en kommende 770 km lang elforbindelse mellem Revsing i det sydlige Jylland og Bicker Fen i Lincolnshire i England.
Den 1.400 MW elforbindelse vil give en mere effektiv udnyttelse af vedvarende energi, adgang til bæredygtig elproduktion og øget forsyningssikkerhed.
Anlægsarbejdet på land omfatter:
- Nedgravning af ca. 75 km jævnstrømskabler mellem ilandføringspunktet for søkablet ved Blåbjerg og omformerstationen i Revsing
- Etablering af en omformerstation, der omformer jævnstrøm til vekselstrøm og vice versa ved den eksisterende højspændingsstation i Revsing
Commissioning for Viking Link
For at minimere risici på det teknisk-set ambitiøse projekt, har bygherre besluttet at udføre en commissioning proces for det danske anlægsarbejde.
“Der er lagt øget fokus på commissioning på Viking Link projektet, da det er erfaringsmæssigt, er i comissioningprocessen, at der kan opstå tidsmæssige udfordringer og tidsplanen på Viking Link er meget stram” – Arne Hartwigsen, Energinet
Processen skal sikre de bedste mulige vilkår for ibrugtagning af de landbaseret dele af projektet i Danmark.
Fokusområder for Commissioning
Fokus for commissioning har været at sikre Energinets, herunder driftsorganisationens, krav til byggeriet.
“Bygherren har opstillet specifikke drift scenarier, som ønskes gransket i projekteringsfasen, verificeret i udførelsesfasen og ikke mindst testet i en afleveringsfase.” – Thomas Søgaard, D|K2
Der har især været skærpet fokus på krav til klima, relativ fugtighed, oppetider, materiel og styring, da anlægget driftes 24/7.
“Kompleksiteten i projektet er stor, grundet de tekniske installationer. Endvidere er skillefladerne mellem bygherreleverancer og leverancer fra særligt teknikentreprenøren, essentielle – det hele kombineret med en stram tidsplan, øger behovet for tydelige ansvarsområder, såvel som forventningsafstemninger i CX-processen” – Thomas Søgaard, D|K2
Kravspecifikationen har været tilgængelig for alle projektets interessenter, og givet aktørerne mulighed for at kommentere på sikkerhed, materialevalg og grænseflader. Dialogen har været logget i projektets Cxlog, således kommentarer og beslutninger kan dokumenteres.
Med fra start
For at sikre en ordentlig proces har commissioning været med siden dispositionsforslaget, hvor bygherreorganisationen fra Energinet har været i tæt samarbejde med DK|2 Bygherrerådgivning.
“De projekterende har derfor kendt de respektive CX-krav tidligt i forløbet, samtidig med at Energinet skulle være specifikke ift. kravspecifikation og tolerancer på de tekniske anlæg, således de projekterende kunne indarbejde korrekt valg af løsning og metode i relation til bygherres krav.” – Thomas Søgaard, D|K2
Derved har der kunne sikres en rød tråd i projektet fra projektering, til udførelse og forventeligt til aflevering og drift når projektet når der til.
Kommende aktiviteter
I November 2020 blev det besluttet at MT Højgaard og Bravida skal stå for henholdsvis råhus og installationer for omformerstationen i Revsing.
For commissioning-processen betyder dette en inddragelse af entreprenør i form af opstartsmøder omkring specificering af testparadigmer, gennemgang af kravspecifikation, m.m.
Brug af CXweb
Viking Link er det længstvarende projekt der stadig er aktivt i platformen.
Siden November 2019 har platformen været i brug og benyttes til Kravspecifikation, Cxlog, Projektweb, Test og afrapportering.
En digital cx platform giver alle aktører adgang til dokumenter og beslutninger vedrørende commissioning, hvilket giver bedre gennemsigtighed i processens udvikling.