Udbydere af commissioning rådgivning

CXweb udvikler løsninger til bygningscommissioning og i den forbindelse er vi løbende i kontakt med virksomheder inden for processen i Danmark. Dette giver os et unikt indblik i branchens rådgivere af commissioning. Vi har valgt at lade dette kendskab komme alle til gode gennem denne uvildige oversigt. Her kan du som bygherre, entreprenør eller en anden interessent, få det hurtige overblik over virksomhedernes profil, fremgangsmåde og referencer.

Listen er delt op i små, mellemstore og store virksomheder (på baggrund af antallet af ansatte i Danmark).

cowi logo

Lokation: Sjælland, Jylland, og Fyn

Profil: Cowi er et internationalt rådgiverhus med over 4500 ansatte i Danmark, deres afdeling for bygherrerådgivning kombinerer teknologi med traditionel bygningsvidenskab og arkitektur.

Commissioning: Cowi’s tilgang til commissioning ligger tæt op ad DS3090, de anser commissioning som en proaktiv proces, men opererer også med retrospektiv commissioning.

Rerencer: Cowi har været med fra starten af comissioning-projekter i Danmark, deres første projekt var DR-Byen (2007).

moe

Lokation: Sjælland og Jylland

Profil: MOE er et dansk rådgivende ingeniørhus med over 800 ansatte, deres fokus er primært på byggeri, energi & industri og infrastruktur. MOE har kompetencer inden for blandt andet: bygherrerådgivning, tekniske installationer, indeklima og facility management.

Commissioning: MOE fokuserer hovedsageligt på de mere praktiske aspekter af commissioning og deres overordnede fokus er driftsoptimering og tværfaglig koordinering.

Referencer:  Kontorbyggeri på Kalvebod Brygge.

 

norconsult commissioning

Lokation: Afdeling i Aalborg, Aarhus & København

Profil: Norconsult har ca. 200 medarbejdere i Danmark og 3.500 på verdensplan. De har for nyligt opkøbt KAAI som gennem en årrække har udbudt commissioning.

Commissioning: Norconsult udfører Commissioning efter standarden DS-3090.​

Referencer: Cobracable, div. almene byggerier og byggeri for kommunerne: Silkeborg, Favrskov og Viborg.

 

 

AF

Lokation: Herning, Aarhus & København

Profil: ÅF er en ingeniør- og designvirksomhed inden for energi, industri, infrastruktur og digitale løsninger. ÅF har base i Europa men kunder over hele verden, ÅF har 10.000 medarbejdere globalt, hvoraf de danske kontorer udgør 550 medarbejdere indenfor byggeri, arkitektur, industri, infrastruktur og lysdesign.

Commissioning: ÅF tilbyder commissioningydelser fra projektets start og til overdragelse. De har fokus på at tilpasse hver enkel commissioningopgave, så det passer til det aktuelle projekt. ÅF har selv udviklet et testkoncept, som bruges til test af tekniske anlæg ved aflevering af et byggeri. Derudover underviser ÅF i Commissioningprocessen. ÅF har en særskilt Commissioning afdeling.

Referencer: Det Nye Aarhus Universitetshospital Skejby (alle byggefelter), Mærsk – Lyngby Hovedgade, Psykiatrisk Hospital Skejby, Journalisthøjskolen – Aarhus, Ørestad Syd 1.2, Campus Erhvervsakademiet Lillebælt Odense, Wildcat Datacenter – Viborg, Ny akutafdeling Viborg sygehus, Great Northern – Spa og wellness center og Det nye Odense Universitetshospital.

Ramboll Logo

Lokation: Sjælland, Jylland og Fyn

Profil: Rambøll er et multidisciplinært rådgiverhus med ca 3000 ansatte i Danmark. Rambøll har kompetencer indenfor alle aspekter af byggeri og anlæg, inklusiv tekniske installationer, bygherrerådgivning, arkitektur og indeklima.

Commissioning: Rambøll har en alsidig tilgang til commissioning, de modificere DS-3090 til de forskellige opgaver og operere også med milepæle og performance tests.

Referencer: Mærstk-tårnet, Neroport, Scanport og Nordea Domicil Amager.

Niras

Lokation: Sjælland, Jylland og Fyn

Profil: Niras er et rådgiverhus med over 1800 ansatte i Danmark, hvis største forretningsben er byggeri. De har blandt andet afdelinger inden for bygherrerådgivning, projektering, byggeledelse, bæredygtighed, indeklima og energi.

Commissioning: Niras har udført commissioning på byggeprojekter af meget forskellig karakter, derfor har de en fleksible tilgang. For Niras er det primære formål med commissioning at optimere ibrugtagning og drift.

Referencer: Erhvervsakadermi Lillebælt og BLOX parkeringskælder

sweco logo

Lokation: Sjælland, Jylland og Fyn

Profil: Sweco er et internationalt rådgiverhus med 14.500 ansatte globalt og over 1000 medarbejdere i Danmark. Sweco tilbyder blandt andet rådgivning inden for tekniske installationer, bygherrerådgivning, projektering, arkitektur – og så har Sweco en afdeling for Facilities Management rådgivning med 90 medarbejdere, som rådgiver omkring drift af byggeri.

Commissioning: Sweco har haft en central rolle i udbredelsen af Commissioning i Danmark, især som forfatter til den første branchestandard, DS3090, og til Værdibyg’s vejledning. Sweco underviser og holder oplæg om Commissioning på det danske marked og deltager aktivt i den internationale udvikling af markedet gennem særligt ASHRAY og REHVA.

Referencer: Bl.a. Axel Towers (ATP Ejendomme), Hovedsæde – udvidelse af køleforsyning (A.P. Møller Mærsk), Nyt hovedsæde (Carlsberg), Københavns Universitet Amager byggeafsnit 3 (BYGST), Psykiatrisk Hospital Skejby (KPC), Opførelse 3 finanshuse (Danske Bank)

 

DEM

Lokation: Aarhus, København & Sønderborg

Profil: DEM er et internationalt rådgiverhus med ca. 60 ansatte. DEM udføre blandt andet energipolitiske projekter, nybyggeri og energirenovering af eksisterende byggeri.

Commissioning:  DEM’s Cx-proces tager udgangspunkt i bygherrens ønsker og krav til driftsmæssige funktioner, derudover fokusere de på planlægning og udførelse af funktionsafprøvninger.

Referencer: Retro commissioning af Udenrigsministeriet og Københavns Byret.

 

ekj

Lokation: København, Aalborg, Odense & Viborg

Profil: EKJ er et rådgiverhus med ca. 250 ansatte. EKJ er en værdiskabende teknisk rådgiver, der bistår sine kunder i forbindelse med planlægning, projektering, opfølgning og ledelse inden for anlæg, miljø og byggeri.

Commissioning:  EKJ udbyder commissioning med fokus på at bygherrens krav verificeres på tværs af grænsefladerne og at driftspersonale får de rette og nødvendige kompetencer til at drive virksomheden. De fokuserer på Bygningstyrelsens Milepæle.

Referencer: Mærskbygningen, Rødekro skole, Sionsgade daginstitution

Frandsen og Søndergaard

Lokation: Aalborg

Profil: Frandsen & Søndergaard er et rådgiverhus med ca. 25 ansatte bestående af: konstruktionsingeniører, bygningskonstruktører, VVS-/ EL-ingeniører, tekniske designer samt byggeledere m.m

Commissioning:  F&S ser commissioning som en proaktiv kvalitetsstyringsproces fokuseret på totaløkonomi og teknisk sammenspil. De tilstræber en minimalistisk og praktisk commissioning-proces.

Referencer: Sundhedshus Sæby, Daginstituationen Humlebien, Rolighedsbørnehaven Thisted

KUBEN

Lokation: Aarhus og København

Profil: KUBEN er en bygherrerådgiver med fokus på energirådgivning med ca. 130 ansatte.

Commissioning: KUBEN har specialiseret sig i uvildig facilitering af commissioning, processen baseres på fremgangsmåden fra DS-3090.

Referencer: VUC Storstrøm, Erhvervshus i Carlsberg byen og Filmbyen Aarhus

 

 

OBH_logo_white

Lokation: Odense

Profil: OBH-Gruppen er en virksomhed med 210 ansatte, der udbyder rådgivning inden for alle aspekter af byggeri, herunder projektering, tilsyn og mangelgennemgang, samt bygherrerådgivning i forbindelse med byggeri og renovering.

Commissioning:  OBH-gruppens tilgang til commissioning er praktisk og tæt knyttet omkring krav og verificering i form af performancetest.

Referencer: Holbæk Sportsby, Pakhusene (53 lejligheder), august have- Bæredygtige boliger Odense, Mercedes bilhus Middelfart

dansk el og energi commissioning

Lokation: Terndrup

Profil: Dansk El & Energi er en teknisk rådgiver med tre ansatte der blandt andet udfører commissioing, energirådgivning og bygherrerådgivning & projektering inden for el-faget.

Commissioning: Dansk El & Energi ser commissioning som en veldokumenteret kvalitetsstyringsproces med fokus på helhedstænkning og totaløkonomi. Cx skal sikrer, at det samlede tekniske system og indeklimaet, fungere efter hensigten i driften med et optimalt energiforbrug.

Referencer: 3 daginstitutioner i Aarhus, Paddehatten i Egedal kommune, eventyrhaven i Havdrup for Solrød kommune, samt Viking Link

Tholstrup radgivende ingeniører

Lokation: Sjælland

Profil: Tholstrup Rådgivende Ingeniører er en rådgivervirksomhed med 3 ansatte. De fokuserer på commissioning, teknisk bygherrerådgivning og byggeledelse.

Commissioning: Tholstrup Rådgivende Ingeniører er stiftet af Søren Tholstrup som har været med fra starten til at definere den commissioning-proces som anvendes i Danmark i dag. Tholstrup Rådgivende Ingeniører fokuserer på at levere nærværende teknisk rådgivning og tilpasser et commissioning-forløb til hvert enkelt byggesag.

Referencer:  Fuld DS-3090 Carlsberg Central Office; Novozymes Innovation Campus; Restro-Cx Ombygning af Panum

Ekolab commissioning

Lokation: Århus

Profil: Ekolab er en rådgiver med ca. 25 ansatte. Ekolab fokusere på bæredygtige energiløsninger så som lavenergi byggeri, vedvarende energi og bæredygtigt byggeri.

Commissioning:  Ekolabs indgang til commissioning var bæredygtigheds certificeringer, idag udbyder de både bygnings-commissioning og system-integration. System-integratoren står for teknisk rådgivning og kvalitetsikring, rollen støtter op der hvor total entreprenørens tekniske viden ikke er tilstrækkelig.

Referencer: Den skandinaviske designskole, Stark hovedkontor, Aarhus skøjtehal

Commissioning Rådgivning C Raadgivning

Lokation: København

Profil: C-Raadgivning er en bygherrerådgiver med ca. 10 ansatte, deres primære fokus er indeklima og commissioning.

Commissioning: C-Raadgivning udfører og faciliterer uvildig commissioning rådgivning.

Referencer: Byggefelt BA2 Syd, byggefelt 6 øst og byggefelt 9 (Carlsbergbyen) og Ørestad City 1

cx1

Lokation: Herning

Profil: CX1 er en mindre virksomhed med fokus på commissioning rådgivning. De udbyder også kurser i commissioning.

Commissioning: CX1s læner sig op af DS-3090.

Referencer: Stauning Wiskey, Danske Bank Finanscenter (Odense), Frederiks Plads (Aarhus) og Bygning 310 DTU

(Commissioning Rådgivnings databasen er revideret i september 2020)

Skriv til info@cxweb.dk for henvendelser